Joomla muazzam bir içerik yönetim sistemi. Her içerik sisteminde olduğu gibi Joomla'nın da kendine göre eksileri var. Bu yazıda Joomla'nın en çok şikayet edilen konularından birisi olan SEO üzerine tecrübelerimi paylaşmak istiyorum. Temel seviyede yapılması gerekenlerden bahsedeceğim yazıdaki konulara pek çok kişi zaten aşinadır ancak ilk defa site kuracak kişileri ihmal etmemek lazım. Yazdıklarım kendi tecrübelerim olduğu için hata yaptığım bir yer olursa yorumlarda uyarırsanız memnun olurum.
Öncelikle sitenizi niçin kurduğunuza karar vermeniz şart. Eğer ticari amaçlı bir site kurmak istiyorsanız bu yazı sizin için biraz daha önemli ancak sadece bireysel amaçlar için site sahibi olmayı düşünüyorsanız Joomla'da SEO sizin için üst seviye bir öneme sahip değil diyebilirim.
- Sunucunuz Joomla ile uyumlu olmalı. Joomla'nın kurulum öncesinde yer alan uyarıları olabildiğince sağlayan bir sunucuyı tercih edin.
- Sunucunuzu sürekli değiştirmeyin. Aynı sunucuda ya da IP adresine sahip makinede kalırsanız işi o kadar ciddiye aldığınızı göstermiş olursunuz. Kısacası iyi bir firmada sitenizi barındırın. Böylelikle sunucu kaynaklı sorunlarla minimum derecede karşılaşırsınız.
- Sunucunuzun mümkünse IP adresi sadece size ait olsun. Paylaşımlı sunucularda aynı IP adresini 500-600 site kullanabilir. Dolayısıyla sunucuda yer alan diğer sitelerin durumları sizi etkileyebilir. Adult içerik, reklam amaçlı kalitesiz yayın yapan siteler vs. sizi kötü etkileyebilir. Bunu yaşanılan çevreye de benzetebilirsiniz. Kötü bir site/apartman, mahalle/bölge sizi nasıl olumsuz etkilerse sunucunuzdaki kötü sitelerde sizi olumsuz etkileyebilir. Eğer IP size özel değilse en azından sunuzu firmasının barındırma politikasını öğrenin.
- Sitenizin içeriğinin yurt dışına hitap etmesini hedefliyorsanız sunucunu hizmetinizi yurt dışından almanız isabetli olacaktır. Eğer yurt içini hedefliyorsanız Türkiye lokasyonu olan sunucuları tercih edin.
- Aldığınız domaine (site adresi) ait bilgilerin gerçek olmasını ihmal etmeyin. Domain sahibine ait bilgiler eksiksiz ve doğru olmalı. Ayrıca domain bilgilerini gizleme servisini tercih etmemeniz iyi olacaktır. Son olarak domaini en az iki-üç yıl olmak üzere uzun süreli almanız iyi olacaktır.
- Kullanacağınız temayı seçerken hız ve özellik arasında tercihte bulunun. Joomla'yı popüler yapan üstün kod altyapısı ve temalarıdır. Tema için seçtiğiniz firma büyük ihtimalle kendi tema framework yapısını kullanıyordur. Çok esnek frameworklerin olumsuz tarafı çok yoğun bir kod içermesinden dolayı site yüklenmesinde yavaşlığa sebep oluyor ancak site görünüşünü istediğiniz gibi değiştirebiliyorsunuz. Bununla beraber çok sayıda css ve js dosyası yüklenecektir. SEO analizi yaptırdığınız sitelerde bu css ve js dosyalarının çok sayıda olması olumsuz olarak gösterilmekte. Yine çözüm olarak css ve js dosyalarını birleştirip tek dosya olarak değiştiren eklentilerde var ileride bahsedeceğim. Karar sizin ancak kod yapısı daha hafif olanları tercih etmeniz iyi olacaktır.
- Siteniz tam olarak hazır olmadan Google Webmaster Tools'a veya Google Analytics servisi gibi servislere kaydettirmeyin. Google sitenizi hazır olmadan ziyaret edecek olursa o anda siteniz ne haldeyse o şekilde indeksleyecektir. Linklerin bir kısmı değişeceğinden bir kısmıda silineceğinden dolayı sıkıntı yaşarsınız. Yine hazır olmayan sitede alakasız yazılar olacağından kötü bir durum olacaktır.
- Site temanızın QuickStart paketlerini dikkatlice inceleyin. Sitenizi istediğiniz gibi yükledikten sonra Demo ile birlikte gelen tüm gereksiz menü, içerik, modül, eklentileri devre dışı bırakın ve/veya silin. Google bu içeriklerin siteniz ile alakası olmadığını anlayacaktır ve spam içerik olarak değerlendirebilecektir. Ayrıca gereksizlerden kurtulmanız durumunda veritabanı boyutu küçülecek, yüklü olan bileşen, modül, içerik vs. kaynaklar Joomla tarafından gözardı edilmeyeceği için yüklenme süresine olumsuz olarak yansıyacaktır.
- Sitenize kuracağınız eklentilerde coşmayın. Her merak ettiğiniz eklentiyi sitenize kurmayın. Bazı eklentiler kaldırılsa dahi yanlışlıkla kaldırılmış olabilir diye veritabanında tablo, sunucuda dosya bırakakabilir. Doğal olarak hız ve hatta belki güvenlik zaafı bile oluşabilir.
- Sitenizin teması ve eklentilerinin warez olması ciddi risktir. Site içine yerleştirilen kodlar hem güvenlik zaafiyetü doğruru hem sitenizin spam destekçisi gibi görünmesine sebep olabilir.
Joomla SEO üzerine ikinci bir yazı daha planlıyorum. Site içi makale yazımında püf noktalar ve site ayarları ile ilgili bir kaç şey paylaşmak istiyorum. Umarım yeni başlayanlar için iyi bir rehber olmuştur.